Skip to content

Dubbelinterview: Netwerkcompetente Zorgraden

Binnen de eerste lijn is de rol van netwerkcompetente zorgraden essentieel om een sterke samenwerking op het terrein te garanderen. Als VIVEL, bieden we daarom een uitgebreid traject aan waarin zowel stafmedewerkers als bestuursleden van zorgraden zich kunnen ontwikkelen op het gebied van leiderschap, besluitvorming en samenwerking. In dit dubbelinterview delen trainer Grieke Forceville en bestuurslid Isabel Vagenende hun ervaringen. Grieke vertelt over haar aanpak als trainer, terwijl Isabel de vormingen belicht vanuit haar rol als deelnemend bestuurslid.

Grieke, kun je ons iets vertellen over het traject ‘Netwerkcompetente Zorgraden’?
Het traject dat we aanbieden, is veelzijdig. We organiseren zowel online trainingen als eendaagse fysieke sessies, aangevuld met intervisie- en supervisiesessies. Tijdens deze momenten krijgen de deelnemers de kans om hun vragen te stellen, en wij zorgen ervoor dat ze een passend antwoord krijgen. We proberen verschillende leerstijlen te combineren, zodat iedereen op een manier kan leren die bij hen past. Het belangrijkste is dat de deelnemers praktische tools krijgen die ze direct kunnen gebruiken, in plaats van dat ze alleen theorie aangeboden krijgen.

Isabel, wat trok jou aan om deel te nemen aan dit traject?
Als bestuurslid van de ELZ Scheldekracht was ik erg nieuwsgierig naar de vorming ‘Eigen en gedeeld leiderschap’ van VIVEL. Ik kreeg de kans om gratis deel te nemen en mijn competenties verder te ontwikkelen, en dit bleek veel toepasbaarder dan ik had verwacht. De sessie gaf me niet alleen nieuwe inzichten, maar ook de mogelijkheid om met medewerkers en bestuurders uit andere zorgraden te reflecteren. Het was ook een fijne ervaring om gezichten te koppelen aan namen die ik eerder in het netwerk tegenkwam.

Grieke, hoe zorgen jullie ervoor dat de training aansluit bij de specifieke behoeften van deelnemers, zoals Isabel?
Het is voor ons heel belangrijk dat de training op maat van zorgraden is gemaakt. We houden rekening met de noden van de deelnemers, of het nu stafmedewerkers of bestuursleden zijn, zoals Isabel. Tijdens een sessie over leiderschap, bijvoorbeeld, merkte ik dat er slechts één bestuurslid aanwezig was, terwijl de rest stafmedewerkers waren. We hopen in de toekomst wel meer bestuursleden te betrekken zodat we meer aandacht kunnen besteden aan hun specifieke behoeften.

Isabel, wat vond je het meest waardevol aan de training die je volgde?
De enthousiaste begeleiding van Grieke en Katrien maakte de dag bijzonder. Ze wisten de groep te inspireren en nodigden ons uit tot zelfreflectie. Ik vond het erg waardevol om te leren dat leiderschap niet afhankelijk is van je functie of positie. We maakten kennis met participerend leiderschap en thema-gecentreerde interactie, een methode die helpt om groepsinteracties met betrokkenheid te leiden. Daarnaast kregen we praktische tools, zoals ‘Care-frontation’, waarmee je op een zorgzame manier toch confronterend kunt zijn. Een van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd is: relativeer nooit je impact, en tegelijk relativeer altijd je impact.

Grieke, hoe pak je het praktisch aan tijdens deze trainingsdagen?
We geven de deelnemers veel ruimte om aan de slag te gaan met oefeningen die aansluiten op hun dagelijkse praktijk. In de training over leiderschap, bijvoorbeeld, richten we ons op de obstakels waar zij tegenaan lopen. We willen dat ze niet alleen theorie krijgen, maar vooral praktische handvatten die direct toepasbaar zijn. Het is mooi om te zien hoe deelnemers, zoals Isabel, de opgedane kennis en inzichten gebruiken om in hun eigen zorgraad te reflecteren en veranderingen door te voeren.

Grieke, hoe ervaar je de deelnemers aan het traject?
Ik vond de deelnemers erg open, geïnteresseerd en leergierig. Tijdens de dagtraining die ik gaf, was de sfeer heel goed. Humor speelt voor mij een belangrijke rol in een opleiding. Het helpt om dingen te relativeren en creëert een fijne sfeer.

Isabel, heb je na de eerste sessie nog andere trainingen gevolgd?
Ja, na de vorming ‘Eigen en gedeeld leiderschap’ was ik zo geïnspireerd dat ik me meteen heb ingeschreven voor de vorming ‘Belangen en besluitvorming’. Dit keer nam lesgever Steven ons vakkundig mee in het herkennen van de verschillende belangen binnen een zorgraad. We leerden hoe we deze belangen op individueel-, organisatie- en netwerkniveau zichtbaar kunnen maken en hoe we effectieve besluitvorming kunnen faciliteren. Het was erg verhelderend en ook hier kregen we veel praktische tips mee.

Grieke, welke impact hoop je dat deze trainingen hebben op de deelnemers?
Ik hoop vooral dat deelnemers zich gesterkt voelen in hun rol binnen de zorgraad, of ze nu bestuurslid of stafmedewerker zijn. Het belangrijkste is dat ze met praktische tools en nieuwe inzichten terug naar hun werkplek gaan. Door deze trainingen krijgen ze de vaardigheden en kennis om hun rol met vertrouwen uit te voeren en hun zorgraad beter te laten functioneren. Voor bestuursleden, zoals Isabel, is het extra waardevol omdat zij hierdoor beter voorbereid zijn op de complexe uitdagingen die op hun pad komen.

Isabel, zou je deze vormingen aanraden aan andere bestuurders?
Absoluut! Ik zou de VIVEL trainingen zeker aanraden aan alle bestuursleden en medewerkers van zorgraden. De trainingen zijn interactief en dragen bij aan een growth mindset, kennis en verbondenheid. Het enthousiasme dat je hier opdoet, werkt aanstekelijk en helpt om alle stakeholders bij het proces te betrekken. Ik heb zelf veel geleerd en zou het iedereen aanraden die zijn rol binnen een zorgraad wil versterken.

Nog een aflsluitende boodschap?

Isabel: Ik ben heel dankbaar voor deze kansen en ik kijk ernaar uit om verder te groeien binnen het netwerk van zorgraden. Het is ontzettend waardevol om met zoveel gedreven mensen te werken aan hetzelfde doel: betere zorg voor iedereen.

Grieke: Specifiek gericht naar bestuursleden roep ik hen op dat hun deelname aan dit traject van groot belang is. Een zorgraad wordt sterker wanneer zowel de leden als de bestuursleden actief betrokken zijn. Door deze opleiding te volgen, wordt het gemakkelijker om samen die verantwoordelijkheid te dragen. Het helpt om een gemeenschappelijke taal te ontwikkelen, praktische handvatten te krijgen en te weten waar je terecht kunt voor ondersteuning.

Contact

Vragen over een bepaald topic? Vul onderstaand formulier in en contaceer ons. 

Wij respecteren jouw privacy. Jouw gegevens worden altijd vertrouwelijk behandeld.

Gerelateerde artikelen